Пресса

БОР у БОРотьбі з аБОРтивністю

04 Червня 2019

Більшість українських ріпакових полів уже отримали свою норму борних добрив, проте у агрономів ще залишились клопоти щодо забезпечення цим важливим елементом багатьох культур-боролюбів.

Серед них – соняшник, бобові культури, цукрові буряки, картопля, кукурудза, овочі і плодово-ягідні культури.

На даний час у багатьох із перерахованих культур настають фази критичної потреби у даному елементі, а тому, гадаємо, слід більш детально зупинитись на даному питанні.

У соняшнику період особливої потреби у борі настає у фазі формування 4-6 листків, коли відбувається закладання кількості насінин у кошику, а також у фазі «зірочки», яка є початком стадії розвитку квіткових зачатків. Соняшник надто чутливий до нестачі бору у посушливий період.

Бобові культури найбільше потребують бору у фазі бутонізації, яка, здебільшого, співпадає із найвищою активністю бульбочкових бактерій.

На кукурудзі бор краще вносити у фазу викидання волоті, коли спостерігається найбільша потреба в елементах живлення.

Соняшник, соя, горох, нут, квасоля – саме ті культури, які на сьогодні найбільше потребують борного підживлення. Даний агрозахід допоможе врятувати рослини від абортивності квіток. Фізіологія цього процесу полягає в необхідності бору для проростання пилку і росту пилкової трубки при запиленні. Ознаки нестачі бору в репродуктивних органах можуть спостерігатися навіть за відсутності дефіциту даного елементу в рослинах. Це пов’язано із анатомічною будовою рослин, тобто, відсутністю безпосереднього контакту пилку із судинами, а також внаслідок слабкої інтенсивності транспорту бору у квітку, обумовленої низькою швидкістю транспірації квіток. Тому позакореневе підживлення бором є незамінним агрозаходом для попередження абортивності квіток, і, як наслідок, підвищення урожайності сільськогосподарських культур.

За допомогою борних добрив ми можемо підвищити урожайність насіння соняшнику, ріпаку, сої, льону, плодів томатів, огірків, перців, гарбузів, а також капусти, бульб та коренеплодів: цукрових, столових буряків, моркви та картоплі.

Важливість бору також полягає в його участі у функціонуванні мембран і клітинних стінок, процесі фотосинтезу, регулюванні активності рослинних гормонів і кальцію, транспорті вуглеводнів та азоту, формуванні симбіозу між бобовими рослинами і бульбочковими бактеріями, реакції рослин на стресові умови.

Компанія Терра Тарса Україна має у своєму арсеналі два види борних добрив – Спідфол Бор і Паверфол Борон, які здатні швидко зняти ознаки борного голодування і надати підтримку у критичні періоди росту та розвитку культур.

 

Унікальний продукт на ринку України, що містить 170 г/кг доступного рослинам бору у формі поліборату, швидко та повністю розчиняється у воді, розроблений спеціально для листкового живлення, містить ад’юванти, які забезпечують оптимальне змочування листової поверхні, пролонговану дію та повне поглинання добрива рослинами, не викликає опіків листя, підкислює робочий розчин, що оптимізує поглинання добрива та роботу компонентів бакової суміші (рН 5), не злежується.

Концентроване рідке борне добриво для профілактики та усунення дефіциту бору в рослинах. Для позакореневого підживлення і ґрунтового внесення. Містить 150 г/л бору у формі боретаноламіну, швидко та повністю розчиняється у воді, володіє 100%-ною доступністю бору для рослин.