Пресса

Біостимулюючий ефект морських водоростей

18 Березня 2021

БІОСТИМУЛЮЮЧИЙ ЕФЕКТ МОРСЬКИХ ВОДОРОСТЕЙ В СИСТЕМІ ЖИВЛЕННЯ РОСЛИН

Природні гормони росту рослин, бетаїни, пролін, альгінати, полісахариди, амінокислоти, мікроелементи і це ще не повний перелік того, що сама природа скомпонувала у морських водоростях. І не дивно, що саме екстракти морських водоростей є основою для більшості сучасних біостимуляторів, адже такий потужний біо-коктейль не можна оминути стороною.

Окрім того, що морські водорості концентрують велику кількість поживних речовин і містять понад 60 мікроелементів у концентрації набагато вищій, ніж у наземних рослин, їх відмінність ще й у тому, що вони містять менше целюлози, а свою механічну міцність отримують завдяки специфічним полісахаридам (агару, карагенану, ульвану та альгінатам). Окрім того, накопичення енергії відбувається не у вигляді крохмалю, а ламінарину та маніту, які серед інших резервних полісахаридів є дуже міцними. Органічні речовини водоростей, зокрема кислоти, метіонін, альгінати та фукоїдан можуть виступати навіть в якості хелатуючих агентів і підвищувати біодоступність поживних речовин. Крім того екстракти морських водоростей багаті на природні регулятори росту рослин (ауксини, цитокініни, гібереліни, етилен, абсцизову кислоту та ін.).

Не зважаючи на той факт, що екстракти морських водоростей на сьогодні є найпоширенішою сировиною для виробництва біостимуляторів: у світі виробляється понад 32 мільйони тон морських водоростей на рік (FAO 2018) і близько 600 тис. тон з них використовується в якості біостимуляторів у сільськогосподарському виробництві, їхній потенціал і механізм впливу на рослини до кінця не вивчений.

Найбільш поширеною і вивченою на сьогодні сировиною для промислових рослинних біостимуляторів, є бурі водорості Ascophyllum nodosum. Вид поширений в Атлантичному океані від узбережжя Європи до Північної Америки. Тривалий досвід застосування продуктів з Ascophyllum продемонстрував аграріям ефективність біопрепаратів, адже в них також міститься висока концентація мікроелементів та гормонів росту (гібереліни, ауксини, цитокініни). Саме тому у наш час існує безліч компаній, які виробляють і продають екстракти для сільськогосподарських потреб, отримані з бурих водоростей Ascophyllum nodosum. Однак, кількість біо-активних речовин може сильно змінюватись, залежно від періоду збирання сировини, регіону поширення та методу екстрагування. Причому ця різниця може бути дуже великою: за різними джерелами, щодо ауксину – від 25 нг до 50 мг на 1 г сухого екстракту. А значна поширеність Ascophyllum nodosum в помірних водах призвела до того, що деякі виробники почали збирати сировину в портових забруднених районах. Про чистоту добутого екстракту в даному випадку не може йти і мови.

Саме тому бажання отримати ефективніший і стабільний по складу біостимулятор призвела до появи нової діючої речовини на ринку – екстракту водоростей Ecklonia maxima. Велика кількість фітогормонів та стимулюючих речовин визначається стресовими умовами зростання водорості у південних водах Атлантичного океану: часті шторми, перепади освітлення, температури і необхідність до постійної регенерації від стресів. За останні десятиліття ці водорості були добре вивчені і доведений потужний стимулюючий ефект на сільськогосподарські культури. Підтверджена наявність в екстракті фітогормонів, таких як ауксини, цитокініни, абсцизова кислота та поліамінів.

А додатково збагативши даний біо-коктейль комплексом макро-, мікроелемнетів та амінокислот отримали універсальний біостимулятор Спідфол Марін, що не лише стимулює розвиток кореневої системи (за рахунок високої концентрації ауксинів), забезпечує збалансоване зростання вегетативної маси (за рахунок цитокінінів), а поліаміни та полісахариди в комплексі з амінокислотами формують стійкість до стресових факторів. Спідфол Марін унікальний і надефективний біостимулятор, який закріпив місце за собою в інтенсивних технологіях сільського господарства. Показовим був саме 2020 рік, коли Спідфол Марін на відмінно спрацював при збереженні стійкості озимих культур до зворотних заморозків.

Ринок біостимуляторів постійно розвивається. Світова практика пішла далеко вперед, але відділ R&D компанії TerraTarsa не стоїть на місці, а йде в ногу зі світовими тенденціями.

Саме бажання бути ефективними та унікальними постійно рухає нас вперед. І тому ми вперше запропонували вітчизняним аграріям інноваційний екстракт морських водоростей Undaria pinnatifida. Корисні властивості даного виду доведені роками, адже людство активно використовує ці темно-зелені водорості в їжу та косметології.

Undaria pinnatifida зростає за постійної температури води 4˚С і піддається особливому стресу – інтенсивному сонячному опроміненню та високому ультрафіолетовому навантаженню, що можливе лише в чистих і холодних водах поблизу узбережжя Нової Зеландії. Ультрафіолетове опромінення сприяє створенню додаткових фукоїданів та астаксантинів, які є дуже потужними антиоксидантами і допомагають рослині переносити як абіотичний, так і біотичний стрес. Екстракт водоростей Undaria виробляється методом холодного віджиму, без додавання лугів і кислот, що дозволяє зберегти оригінальний склад, при чому поживні речовини, ферменти та фітогормони залишаються цілими та не денатурованими. Екстракт водоростей Undaria є найбагатшим за вмістом гліцин-бетаїну з-поміж інших водоростей, а це потужний осмопротектор, який допомагає рослинам боротися з температурними стресами та підвищує стійкість до засолення.

Продукт Паверфол Ундарія додатково збагачений комплексом макро- та мікроелементів для забезпечення збалансованого живлення та стимулювання ростових процесів, містить найвищу концентрація біоактивних сполук у порівнянні з іншими водоростями:

Продукт безпосередньо стимулює ріст бічних коренів та збільшення кореневої маси за рахунок впливу підвищеної концентрації ауксинів (10,6 мг/л). Цитокініни сприяють збалансованому розвитку надземної маси, стимулюють утворення бічних пагонів. В результаті маємо високу ефективність при низьких нормах застосування (0,3-1 л/га).

В ідеології компанії TerraTarsa завжди було впровадження високоефективних та екологічно-безпечних рішень спрямованих на максимізацію прибутку агровиробника! На сьогодні портфоліо компанії укомплектоване інноваційними антистресантами та біостимуляторами, отриманих з високоякісної органічної сировини «м’якими» методами, задля збереження біоактивних сполук.

Біостимулятори нового покоління – це TerraTarsa!